Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
Mac OS X 10.6: a GPGPU erejével
Dátum: 2008.06.11 13:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

A WWDC alkalmával nem csak az új iPhone mutatkozott be, hanem a Mac OS X új változatáról is megtudhattunk néhány részletet.

A korábbi hírek alkalmával már beszámoltunk róla, hogy az Apple soron következő "Snow Leopard" kódnévre hallgató operációsrendszere alig egy év múlva mutatkozik be, az újdonság Mac OS X 10.6-os verziószámmal büszkélkedik.

Most egyéb részletek is napvilágot láttak: az Apple új API-val (Application Programming Interface - Alkalmazásprogramozási felület) látja el a rendszert, amely egy nyílt szabvány és amely az OpenCL (Open Computer Language) névre hallgat. Az Nvidia az elmúlt idők folyamán egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a videokártyákon található GPU-k számítási teljesítményét kiaknázza, ehhez a vállalat kifejlesztette a CUDA platformot, amely a GeForce 8-as és 9-es sorozatú kártyákkal képes együttműködni.


Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)

Hogy hogy jön ide a Cuda és az Nvidia? Egyszerű! Az Apple OpenCL programnyelve hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a CUDA: az újdonság ugyanúgy megpróbálja kiaknázni a GPU-ban rejlő lehetőségeket és ugyanúgy C nyelvet alkalmaz, mint a CUDA. A két platform között azonban van egy lényeges különbség, amelynek köszönhetően az Apple megoldása szimpatikusabbnak mondható: a vállalat az OpenCL rendszerrel olyan szabványt akar kialakítani, amely az AMD és az Nvida GPU-it egyaránt támogatja. Az Nvidia CUDA rendszere egyelőre csak az Nvidia GPU-ival használható, ám a vállalat már említést tett róla, hogy hajlandó az AMD számára biztosítani az alkalmazás licencét.

Az Apple új operációsrendszere az OpenCL mellett egyéb újításokkal is rendelkezik: a gyártó terméke a jelenlegi operációsrendszereknél nagyobb memória mennyiséggel is képes lesz megbirkózni, emellett nagy hangsúlyt fektetnek majd a többmagos processzorral felszerelt rendszerek hatékony támogatására is.


A Mac OS X 10.6 QuickTime X szoftverrel érkezik, a vállalat állítása szerint a rendszer nagy áttörést fog jelenteni a piacon, ha jövőre megjelenik.Hozzászólok!
On-line olvasók: 3 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek