Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
A Vista jóvoltából sok Mac fogyott
Dátum: 2008.07.08 20:10:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

A Windows Vista kedvezőtlen fogadtatásának köszönhetően az Apple Mac konfigurációi sokkal jobban fogynak, mint korábban tervezték.

A piaci elemzők legfrissebb felmérései szerint az Apple rendkívül jó negyedévet zár: a Mac-ek rendkívül jól fogynak, ezzel minden korábbi előrejelzés jóslatait felülmúlják. A BMO elemzője, Keith Bachman elmondása szerint a júniussal véget érő negyedév folyamán az Apple 2,4-2,5 millió Mac-et szállított világszerte, mindössze három hónap leforgása alatt.

Ez az eredmény éves szinten 39%-os forgalomnövekedést jelent, ami nagyjából háromszor akkora, mint azt az elemzők korábban előre jelezték.

Az egyik fő ok, amiért a Mac-ek jól szerepelnek a piacon az nem más, mint a rendkívül versenyképes árszabás. Bachman elmondása szerint a helyzet ennyire azért nem egyértelmű, ugyanis az Apple termékpalettája általában nem összehasonlítható a konkurens gyártók megoldásaival. Vegyünk például egy 2,4 GHz-es MacBook-ot, amely 1300 dolláros áron kerül forgalomba. A készülék mindössze néhány dollárral drágább egy átlagos, 13 hüvelykes kijelzővel ellátott noteszgépnél, ám az alkalmazások nagy részében gyorsabbnak mondható, míg a többi gyártó inkább a tárolókapacitást helyezi a sebesség elé, így pedig néhány vásárlót nyernek.

Egy kissé ironikus a kijelentés, de a Microsoft tulajdonképpen egyenesen az Apple karjaiba irányítja a vásárlókat. A Windows Vista kedvezőtlen fogadtatása, a kezdeti hibák és a rengeteg negatív reklám mind-mind azt eredményezik, hogy a Windows-os gépüket fejleszteni kívánó vásárlók szíve inkább a Mac-ek felé húz, ami meg is látszik a vállalat statisztikáin. Az elemzők szerint a Mac OS X a Windows Vista-nál egyszerűbb és biztonságosabb, többek között ezzel magyarázható a felhasználók Mac iránti szimpátiája.


A BMO elemzője szerint az Apple fejlett hardvere és szoftvere 2009. folyamán tovább segíti majd a vállalatot: a Mac konfigurációk az előrejelzések szerint 26%-kal fogják emelni a vállalat szállítási mutatóit, ennek köszönhetően a gyártó piaci részesedése nagyjából 3,9%-kal fog növekedni, ha helyesek a számítások, és persze ha be is jönnek.

Az elemző szerint a gyártó pozíciója tovább erősödhet idén, ugyanis augusztus folyamán jönnek az új MacBook-ok, amelyek tovább emelik a szállítási és eladási mutatókat.

Bachman elmondása alapján az iPhone 3G-s változatának megjelenése és július vége között kisebb hiány alakulhat ki a készülékből. Ez a tény rövidtávon kedvezőtlenül hat az eladásokra, viszont mindenképpen pozitívum, ugyanis arra enged következtetni, hogy a vásárlók körében rendkívül népszerű az új, 3G-s telefon.Hozzászólok!
On-line olvasók: 4 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek