Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
MacWorld 2009 összefoglaló
Dátum: 2009.01.07 14:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

Ezúttal Steve Jobs nélkül zajlott a MacWorld bemutató, amely a hírek szerint az utolsó ilyen rendezvény volt, jövőre nem tartják már meg.

A 2009-es rendezvényt sokan várták, ugyanis a korábbi pletykák nagyon sok újdonságot ígértek, így számíthattunk új iMac-re, Mac Mini-re, Mac Pro-ra, sőt még iPhone Nano-ra is. Nos, ezek egyelőre nem jelentek meg, de van helyettük más: itt a 17 hüvelykes unibody MacBook Pro és egy rakás szoftver legfrissebb verziói is megjelentek.

MacWorld 2009, Steve Jobs nélkül.
 

Kezdjük a sort az új és nagy MacBook Pro-val. Az alumínium házzal készülő termék 17 hüvelykes képátlójú, 1920x1200 pixeles natív felbontással rendelkező kijelzőt kapott, amely 700:1 kontrasztarány mellett működik. A kijelzőből tükröződés-mentes változatot is kérhetünk, ami 50 dolláros plusz költséget jelent a 2799 dolláros gép esetében.

Az új, 17 hüvelykes unibody MacBook Pro.

A rendszer egyébként egy 2,66 GHz-es Core 2 Duo processzorral, 4 GB memóriával, valamint egy 320 GB-os merevlemezzel van ellátva. A noteszgép integrált GeForce 9400M és diszkrét GeForce 9600 GT videó vezérlőkkel bír: előbbivel akár 8 órán keresztül, utóbbival pedig nagyjából 7 órán át működik a rendszer az új, beépített akkumulátornak köszönhetően. A készülék már előrendelhető az Apple webáruháztában, de a termék szállítása majd csak január végétől indul meg.

Még több DRM-mentes zene az iTunes Store-ban.

Az egyetlen hardver után térjünk át a szoftverekre. Az iTunes Phill Schiller előadása szerint új funkcióval bővült: mostantól az iPhone 3G tulajdonosok is vásárolhatnak az iTunes Store-ból telefonjuk 3G-s szolgáltatóján keresztül. Ezzel együtt a DRM-mentes zeneszámok mennyisége is növekszik majd a közeljövőben, sőt, a zenék árazásával kapcsolatban is történik változás. Jelenleg minden trackért 99 centet kell fizetni, de az Apple tervei szerint áprilistól rugalmasabbá válik a rendszer, így a számok ára 69 és 129 cent között fog elhelyezkedni.

Az új iWork: iWork 09.
 

Az iWork 09 és iLife 09 is tartogat néhány újítást. Az iWork egyik legfontosabb új tulajdonsága az, hogy a béta fázisban lévő iWork.com-on keresztül zökkenőmentesen megoszthatóak a különböző  dokumentumok a többi iWork felhasználóval. Az iLife 09-en belül megújult az iPhoto, amely mostantól a fényképekhez tartozó GPS koordináták kezelésére is képes, ha azok olyan fényképezővel lettek készítve, amely képes a GPS koordináták mentésére is.

Geotagging az iPhoto-val.

Arcfelismerésre is képes az új iPhoto.


Ha ilyen gépünk nincs, akkor a szoftver adatbázisából választhatjuk ki a kép készítésének helyét, illetve a hozzá legközelebb eső területet. Az iPhoto ezen kívül arcfelismeréssel is gazdagodott: a képek között a rajtuk található arc szerint is kereshetünk, így sokkal könnyebb megtalálni a különböző személyekről készült képeket. Az iPhoto mellett a GarageBand 09 is kínál érdekességet: a szoftver segítségével profi zenészektől vehetünk 9 ingyenes gitár és 9 ingyenes zongora leckét.

Mac Box Set: Leopard + iWork 09 + iLife 09.

Az új iWork és iLife programokat Mac Box Edition csomagban is meg lehet vásárolni, ekkor 169 dollárért megkapjuk a Mac OS X Leopard-ot, az iWork 09-et és az iLife 09-et egyaránt.Hozzászólok!
On-line olvasók: 1 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek