Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
67 GB-os Blu-ray lemezek? Igen!
Dátum: 2010.01.04 00:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: ODD/HDD/USB

A Sony és a Panasonic legfrissebb fejlesztéseinek köszönhetően beköszönthet a 33,4 GB-os és 67 GB-os Blu-ray lemezek kora.
Több adat fér majd egy Blu-ray korongra!
Jitter helyett i-MLSE alapú számítással dolgozik majd a hardver.

A gyártópáros új metódust alkalmaz a Blu-ray lemezek olvasásához, illetve írásához, amely tulajdonképpen csak szoftver tekintetében jelent változást, a már meglévő hardver, azaz a 405nm-es hullámhosszon dolgozó kéklézer diódák és a 0,85 NA lencsék továbbra is alkalmazhatóak lesznek. A jelenlegi rétegenkénti 25 GB-os adattároló kapacitást a hardverelemek megtartásával és erősebb jefeldolgozó elektronika (processzor) alkalmazásával 33,4 GB-ra lehet majd kitolni, ami egy kétrétegű Blu-ray lemez esetén már 50 GB helyett 66,8 GB-os adattároló kapacitást jelent. Nem mondható jelentéktelennek a növekmény.

A kék az ideális jelfolyam, a piros az eltolódott, azaz a jitteres.
A kék az ideális jelfolyam, a piros az eltolódott, azaz a jitteres. Forrás: Klikk!

Jelenleg a Blu-ray és az optikai adathordozók többségének olvasása PRML technológia segítségével történik, ám ez az eljárás a technológiai sajátosságok miatt nagyobb adatsűrűségű lemezek esetén nem használható, mert nincs hozzá kiértékelő eljárás. De ez már a múlté. Leegyszerűsítve, hogy érthetőbb legyen, a becslésen alapuló PRML, azaz Partial Response Maximum Likelihood (maximális valószínűség részleges válasz alapján) technológia alkalmazásakor az adatsűrűség növelésével a jitter (Fázismoduláció; Digitális rendszerek jelfeldolgozásában vagy átvitelében bekövetkező időeltolódás, pontatlanság.) és a hibaarány közötti összefüggés az ISI (Inter-Symbol Inerference - Szimbólumok közötti áthallás) ,miatt felborul, így a jitter kiértékelése rendkívül nehéz feladattá válik, ezáltal olvasás közben növekszik a hibás bitek aránya, ami kvázi lehetetlenné teszi az adatok kinyerését. A jelenleginél nagyobb Blu-ray adatsűrűség + PRML jelfeldolgozás = felborul a jitter és a hibaráta közötti kapcsolat, így az adatok kiértékelése lehetetlenné válik.

Példa a szimbólumok közötti áthallásra (ISI). Jobb alsó diagram-rész.
Példa a szimbólumok közötti áthallásra (ISI). Jobb alsó diagram-rész. Forrás:Klikk!

Itt jön a  képbe a Sony és a Panasonic megoldása, amely az i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation - Legvalószínűbb jelsorozat meghatározása) kiértékelő index nevet kapta. Az újítás egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az szoros összefüggést mutat a hibarátával még nagyobb adatsűrűség esetén is, ellentétben a korábbi, jitter-alapú megoldással. A másik fontos tulajdonság az, hogy az i-MLSE ugyanolyan kapcsolatban, illetve összefüggésben van a jelminőséggel, mint a közönséges jitter.

A Sony és a Panasonic új kiértékelő indexe, az i-MLSE.
A Sony és a Panasonic új kiértékelő indexe, az i-MLSE.

Az i-MLSE alapú megoldás egyetlen hátránya, hogy a jelenlegi jitter-alapú technológiához képest sokkal komplexebb számítások elvégzésére van szükség, ami gyorsabb processzorok alkalmazását igényli, de ez a Sony szakemberei szerint a hardverelemek fejlődésével nem lesz probléma: a készülékek fejlődésével az i-MLSE alapú számítás is elvégezhető lesz valós időben csak úgy, mint ma a jitter-alapú számítások. Ebből kiindulva a jelenlegi, feltehetően i-MLSE számítás szempontjából igen karcsú, lassú processzorral ellátott készülékekkel nem lesz alkalmazható az új technológia. Nem zárhatjuk ki azonban azt sem, hogy egy egyszerű firmware frissítéssel az arra alkalmas processzorral szerelt készülékeknél az új eljárással készített Blu-ray lemezek is használhatóak lesznek. Ezzel kapcsolatban egyelőre nincs egyértelmű állásfoglalás.

A Sony tervei között szerepel az, hogy indítványozza az i-MLSE eljárás széleskörű alkalmazását és a Blu-ray szabványba történő felvételét. Az új eljárás alkalmazásához egyébként jobb optikai minőségű lemezekre lesz szükség.Hozzászólok!
On-line olvasók: 2 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek