Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
Gyászol az Apple: elhunyt Steve Jobs
Dátum: 2011. 10.06 08:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

Tegnap éjjel egy rendkívül rossz hír látott napvilágot, amely azt állította, hogy Steve Jobs meghalt. A hírt később egyre több helyről megerősítették és az Apple honlapján is megjelent a látnok guru képe, méghozzá egy rövid búcsúzó szöveggel karöltve. Steve Jobs, az Apple társalapítója 56 éves volt.

Tegnap éjjel egy rendkívül rossz hír látott napvilágot, amely azt állította, hogy Steve Jobs meghalt. A hírt később egyre több helyről megerősítették és az Apple honlapján is megjelent a látnok guru képe, méghozzá egy rövid búcsúzó szöveggel karöltve. Steve Jobs, az Apple társalapítója 56 éves volt.

Steve Jobs egy mára már rendkívül sikeres, meghatározó szerepet betöltő vállalatot hozott létre

Steve Jobs (1955-2011)Az Apple társalapítója 1955-ben született San Franciscóban, majd 1976-ban Steve Wozniakal és Ronald Wayne-nel közösen megalapította az Apple Computert. A cég első számítógépe az Apple I nevet viselte, amely 1976-ban jelent meg, de igazán sikeres nem ez, hanem az 1977-ben piacra dobott Apple II lett, ami már táblázatkezelő szoftvert is kínált a felhasználók számára. 1978-ban megjelent a grafikus kezelőfelületet alkalmazó operációs rendszerrel ellátott Lisa, majd a következő fontosabb esemény 1984-ben következett be, ekkor ugyanis megjelent a Macintosh, amely már nem csak grafikus felhasználói kezelőfelületet, de egeret is használt. Utóbbi, azaz az egér igazság szerint nem Steve Jobs nevéhez fűződik, ugyanis a Xerox találta fel, aki nem látott fantáziát az akkor még rendkívül különlegesnek és furcsának számító perifériában, amely aztán a későbbiekben meghatározó szerephez jutott a számítógépek piacán.


1985 szomorú dátum az Apple történetében, ugyanis Steve Jobs összeveszett a vállalat igazgatótanácsával, illetve a cég akkori vezetőjével, más elképzelésük volt a jövőről, így ebben az évben távoznia is kellett a cégtől. Jobs rövid időn belül új céget alapított, ami a NeXT nevet kapta. A NeXT műhelyében készült el az a Unix alapú operációs rendszer, amely a későbbi Mac OS alapjául szolgált, így ez az időszak fontos állomás volt. Jobs ebben az időszakban vette meg a Pixart is (a cég anno 45 emberrel a Lucasfilmhez tartozott még más néven), ami később nagy névvé nőtte ki magát, számos híres animációs film fűződik a vállalat nevéhez.

A nyolcvanas évek után 1996-ban ismét fontos események történtek: az Apple - amely akkoriban elég gyengén muzsikált és komolyabb pénzügyi gondokkal is meg kellett küzdenie - felvásárolta a Jobs által alapított NeXT-et. Jobs a felvásárlás miatt visszakerült az Apple-höz és alig egy éven belül megszerezte a vállalatnál a vezető pozíciót is. Az Apple Jobs irányításával szépen lassan felszálló ágba került: a szárnyalás a 2001-ben megjelent hordozható zenelejátszóval, az iPod-dal kezdődött, amely ma is hatalmas népszerűségnek örvend. Két évvel később az iTunes is bemutatkozott, majd 2007-ben egy újabb „nagy durranás" történt, ugyanis az Apple bemutatta első okostelefonját, amely iPhone névre hallgat. Az iPhone megjelenése után egy évvel a vállalat alkalmazás áruháza, az App Store is megnyitotta virtuális kapuit, majd tavaly megjelent egy újabb meghatározó szerepet betöltő készülék, az Apple első táblagépe, az iPad.

Időközben a napokban az iPhone 4S is debütált, ám ezt a készüléket már sajnos nem Steve Jobs - aki nemrégiben le is mondott az elnök-vezérigazgatói posztról - hanem Tim Cook, a vállalat új vezére mutatta be. Rá két napra, a tegnapi nap éjjelén érkezett meg a szomorú hír: a vállalat elvesztette a rendkívül tehetséges látnokát, aki a cég társalapítója volt, és akinek irányítása alatt felvirágzott az Apple. Steve Jobs tegnap hasnyálmirigyrák következtében hunyt el.


Hosszantartó betegség után távozott a legendás látnok

Jobs 2004-óta küzdött a hasnyálmirigyrákkal, amelynek egy igen ritka típusát diagnosztizálták nála. 2009 folyamán Jobs átesett egy májátültetésen is, ami miatt egy rendkívül hosszú, több, mint fél éves betegszabadságra kényszerült. A kihagyás után visszatért a céghez, majd az idei év elején ismét betegszabadságra ment, de ezúttal visszatérés helyett augusztus folyamán bejelentette, hogy lemond az Apple elnök-vezérigazgatói posztjáról, helyét pedig Tim Cook veszi át.

A lemondás hírére sokan megijedtek, hogy mi lesz így most az Apple-lel, amely a hosszú évek során gyakorlatilag eggyé vált Jobs-szal. Az elemzők elég vegyes véleménnyel voltak a vállalat jövőjével kapcsolatban, de a többséget az a remény nyugtatta meg, hogy Jobs még így sem veszi majd le a kezét teljesen a vállalatról és ötleteivel segítheti a cég fejlődését.

Az Apple kétségtelenül sokat fejlődött, így mára már a világ legnagyobb és legértékesebb technológiai vállalata lett. Talán ez a lendület továbbra is kitart majd és Steve Jobs fentről elégedetten figyeli majd a dolgok alakulását.Hozzászólok!
On-line olvasók: 2 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek