Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
SmartSleep 1.0
Dátum: 2008.03.26 10:20:00 | Szerző: J.o.k.e.r. | Katergória: Notebook

A kis alkalmazás segítségével felülbírálhatjuk a MacBook vagy Macbook Pro noteszgépek hibernálási és alvási szokásait.

SmartSleep 1.0


A két készenléti állapot között alapvető különbségek vannak. Alvás közben az éppen aktuális adatok továbbra is a memóriában vannak, amelynek némi áramra van szüksége az adatok tárolására, míg hibernálás közben a rendszer aktuális állapota, illetve adatai a merevlemezre írva kerülnek mentésre.

A Mac-ek esetében az alapbeállítás az, hogy ha lecsukjuk a notebook fedőlapját, akkor egy ideig alszik a gép, majd hibernálja magát. Ezt az opciót segédprogram alkalmazása nélkül nem tudjuk megváltoztatni. Amennyiben a notebookot több órára magára hagyjuk, akkor alvó módból átlép hibernálásba. Az alvó gép sokkal hamarabb "magához tér", míg a hibernált konfigurációnak akár 30 másodpercre is szüksége lehet, mire elindul.

A SmartSleep nevű alkalmazással háromféle beállítás használatára nyílik lehetőség: az első a kizárólagos alvás, a második a kizárólagos hibernálás, míg az utolsó az alvás és hibernálás, ami tulajdonképpen a rendszer alapbeállítása is.

Smartsleep módban a konfiguráció alvó állapotban van mindaddig, míg az akkumulátor töltöttségi szintje el nem ér egy bizonyos határt. Amennyiben ezt a határt elértük, a rendszer hibernálja magát, hogy megvédje adatainkat és csökkentse fogyasztását, így kímélje a rendszer akkumulátorát.

Ha a notebook esetében "megtiltjuk" a hibernálást (exclusive sleep), akkor jelentős időt spórolhatunk meg, ugyanis a rendszer hamarabb használható módba kerül, mint hibernáláskor, így gyorsabban folytathatjuk a munkát.(Természetesen egy bizonyos akkumulátor szint alatt itt is hibernálásra vált a gép az adatok és a konfiguráció védelme érdekében. Az akkumulátorszint a csúszka segítségével állítható be, ha ez alá a szint alá esik a töltöttség, a gép hibernálódik.) A kizárólagos alvást ne használjuk akkor, ha a notebook akkumulátorról üzemel mondjuk repülőn vagy autóban, ugyanis ekkor az akkumulátoridőt jelentősen megrövidíti az alvó mód, ilyenkor célszerűbb a hibernálást választani.

Az alvó móddal érdemes vigyázni, ugyanis ha az akkumulátor lemerül, amíg a gép alszik, adatvesztés következhet be vagy akár meg is sérülhet a merevlemez, mivel nem állnak a fejek parkoló pályára.

Az alkalmazás ingyenes, használatához Mac OS X operációsrendszer szükséges.

Jogállás: Ingyenes alkalmazás.  |   Eddig 1339 felhasználó töltötte le a programot.  |  Letöltés:


Hozzászólok!
A(z) Notebook rovat további programjai  

03.26 SmartSleep 1.0
07.10 MacSaber
On-line olvasók: 1 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek