Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
Állítsuk le a memóriafaló widgeteket!
Dátum: 2008.03.23 17:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

A Dashboard-on helyet foglaló widgetek néha bizony nem kevés memóriát emésztenek fel. Erre kínál megoldást a tipp. A Dashboard megnyitásával (F12) elindulnak a widgetek is, ám ha bezárjuk a Deshboard-ot, az éppen aktív widgetek továbbra is futnak a háttérben, így jelentősebb mennyiségű rendszermemóriát foglalnak le, tehát a rendszer valamelyest lassulni fog, a lassulás mértéke pedig futó widgetek számától függ.

A Dock újraindításakor a Dashboard-ban bezáródnak a widgetek, így a memória általuk lefoglalt része felszabadítható. A következőkben két különböző módszert mutatunk be a cél eléréséhez.

A Dashboard számos widgetnek ad helyet.
Alaphelyzetben csak ennyi widget fut, de ennél sokszor bizony rosszabb a helyzet...

Az első és talán legegyszerűbb megoldás, ha az Applications mappán belül kiválasztjuk az Utilities alkönyvtárat, majd itt kikeressük az Activity Monitor névre hallgató segédprogramot. Az alkalmazások közül válasszuk ki a Dock-ot, majd kattintsunk a "Quit Process" menüpontra, ezután a párbeszédablakban ismét kattintsunk a Quit opcióra. Ezzel gyakorlatilag újraindítjuk a Dock-ot, ezáltal a Dashboard nem fogja futtatni a widgeteket, amíg meg nem nyitjuk, tehát memóriát szabadítunk fel.

Az második eljárás, ha a Terminal-t vesszük igénybe. A Terminalban le kell állítanunk a Dock folyamatot, ugyanis ha ezt tesszük, akkor a Dashboard is leáll, így a memóriából kikerülnek a widgetek. Nem kell aggódni, a Dock rövid időre eltűnik, majd újra megjelenik, egyszóval "újraindul".
Ehhez az alábbi parancsot kell beírnunk a Terminálba: killal dock.
Ez a leghatékonyabb és leggyorsabb eljárás: gyakorlatilag ugyanazt érhetjük el, mint az első leírásban, csak kevesebb erőfeszítéssel.

A Dashboard engedélyezésével és tiltásával egy korábbi tippünk is foglalkozik.


Hozzászólok!
On-line olvasók: 1 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek