Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
"PrintScreen" Mac-en
Dátum: 2007.12.29 19:30:50 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

Az OS X többféle lehetőséget nyújt a képernyő tartalmának "lefényképezéséhez". Most ezeket a lehetőségeket vesszük végig.

Első alternatíva a Grab, amely az Applications könyvtáron belül az Utilities alkönyvtárban helyezkedik el. Az alkalmazás segítségével több módszer közül választhatunk:

Képlopás a Grab segítésgével.
"Képlopás" a Grab segítségével.
 1. Command + Shift + A -> Az előre kiválasztott terület lefényképezése. Ekkor az egérrel kijelölhetjük, hogy a képernyő mely részét kívánjuk lefényképezni, majd ha a beállítással végeztünk és felengedjük az egérgombot, akkor azonnal el is készül a kép.
   
 2. Command + Shift + W -> Ekkor kizárólag egy általunk kiválasztott ablakról készül kép.
   
 3. Command + Shift + Z -> Időzített képkészítés, amelynek segítségével a billentyűkombináció lenyomása után 10 másodperccel készül el a kép a teljes képernyőről.
   
 4. Command + Z -> Azonnali kép a teljes képernyőről.


Ha a Grab számunkra nem lenne szimpatikus, akkor sincs veszve semmi, hiszen az OS X beépített "képlopó" funkciókkal is rendelkezik, amelyekhez néhány billentyűkombináció segítségével férhetünk hozzá. Ezzel a módszerrel .png formátumú képet készíthetünk, amely közvetlenül az asztalra kerül. A kép neve alapértelmezetten Picture 1. A beépített lehetőségek korlátozottabbak ugyan, mint a Grab által nyújtott szolgáltatások, de nagy általánosságban bőségesen elegendőek.


"Képlopás" az OS X beépített alkalmazásával.
 1. Command + Shift + 3 -> A kombináció segítségével az egész képernyő tartalmáról készíthetünk képet.

 2. Command + Shift + 4 -> A kijelölt képernyő területről készít egy pillanatképet, ez a módszer hasonlóan működik, mint a Grab esetében már ismertetett eljárás: a billentyűkombináció lenyomása után ki kell jelölni a kívánt területet, majd felengedni az egérgombot, és már kész is a kívánt kép.

Körülbelül ennyi lehetőségünk van Mac-en a "PrintScreen" funkció használatára. Természetesen további segédprogramok is léteznek a feladat elvégzéséhez, ezeket a későbbiekben mutatjuk be.Hozzászólok!
On-line olvasók: 2 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek